„Zabójczy” ;) chutney z rabarbaru, cebuli, rodzynek…octu jabłkowego

Ten przepis dostałam od mojego kumpla z pracy – Andrzeja. A przepis pochodzi z Francji, od kucharza, który pracuje gdzieś w Alpach i… więcej szczegółów już nie podam 😉 . Dzięki Andrzeju  🙂 Jest oryginalnym sosem, nazywanym dziś modnie chutneyem. Smak wyjątkowy, kwas rabarbaru połączony z ostrością przypraw korzennych, złagodzony cukrem trzcinowym,  składniki ciekawe.  Czasochłonne jest jedynie obieranie rabarbaru i gotowanie. Ale powiem Wam, że warto. Sos nadaje się do mięsa, wędlin i serów. Ps. Przyznam Wam, że bardzo ciężko mi się robiło ten sos bo mam stan zapalny mięśni lędźwiowo-krzyżowych kręgosłupa i ciężko mi spać z bólu, zawiązać sznurówkę i …wydostać się z łóżka. Pozdrawiam więc tych, którzy mają podobne dolegliwości, a innym dobrze radzę: szanujcie swój kręgosłup, jeśli macie zrobić coś ponad swoje siły..to ..ku…. nie róbcie tego!!!Ale jak tu nie gotować, jak się ma na tym punkcie bzika ? 😉 A poza tym jak to mówią : „trza być twardym , a nie miętkim” 😉

Lekcja : Chutney– gęsty sos używany w kuchni indyjskiej,sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich

DSC_0811

Składniki:

  • 600 g rabarbaru
  • 400 g cebuli (ja dałam pół na pół białą i czerwoną)
  • 160 g rodzynek
  • 800 g cukru (dałam trzcinowy)
  • 100-120 ml octu jabłkowego (dałam własnej roboty ocet ze skórek jabłkowych pozostałych z robienie przetworów)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku lub 1 łyżeczkę świeżo startego
  • 2 łyżeczki zmiażdżonych goździków (zrobiłam to w moździerzu)
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 2 łyżeczki soli (dałam morską)

DSC_0803

DSC_0805

Sposób przygotowania:

Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Rabarbar i cebulę wrzucić do garnka, najlepiej żeliwnego ( bo masa nie będzie się przypalać), dodać resztę składników i gotować ok. 1 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.  Zapakować w niewielkie słoiki, pasteryzować jakieś 10 min.

DSC_0806

DSC_0808

Smacznegooo ! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge