Wykwintne chrupiące placki z wędzonym łososiem

Dzień dobry wszystkim odwiedzającym bloga 🙂 Przypomniało mi się dzisiaj o pysznych i efektownych plackach ziemniaczanych z sosem czosnkowym i łososiem wędzonym. Serwowałam  takie placki w punkcie gastronomicznym – „Kredens”, na dziedzińcu Zamku Piastowskiego. Ale, niestety,  w moim małym miasteczku najbardziej popularne są bary mleczne, kotlet mielony, schabowy czy kopytka, więc mimo licznych atrakcji, jakie oferowałam musiałam ten punkt zamknąć. Takie życie.. A wracając do placków, to trzeba zwrócić uwagę, że ziemniaki są tu tarkowane na oczkach tarki, które tworzą cienkie „farfocelki” (tak to nazwijmy ;)) i właśnie dlatego są chrupiące. Smak placka ziemniaczanego super współgra z ostrością sosu czosnkowego i smakiem wędzonej ryby. I tak oto zwykły placek wygląda jak danie z dobrej restauracji.

DSC_0251

Składniki na placki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 mała cebulka
  • olej do smażenia (użyłam rzepakowego)

Składniki na sos czosnkowy:

  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczka pieprzu czarnego
  • szczypta cukru

Dodatkowo:

  • 50 g łososia wędzonego na zimno
  • zielony koperek

DSC_0244

Ziemniaki  i cebulę zetrzeć na tarce – zamieszczone poniżej zdjęcie pokazuje na jakich oczkach). Oczywiście jeśli takiej tarki nie macie, świat się nie zawali gdy zetrzecie na innej. Mnie chodzi o uzyskanie chrupkości.

DSC_0246

Następnie dodać mąkę i przyprawy. Smażyć do zrumienienia na średnim ogniu. Do śmietany dodać czosnek i przyprawy. Na usmażone  placki wyłożyć  po łyżce ( można więcej) sosu  czosnkowego, różyczkę z łososia i posypać posiekanym koperkiem. W różyczkę z łososia włożyć po gałązce koperku. Podawać na ciepło.

DSC_0252

Smacznegooo ! 🙂

 

 

You may also like

2 komentarze

  1. Proponuje dodać do masy ziemniaczanej 2 jajka i łyżkę śmietany.Masa na placki będzie scalona i puszysta.Do sosu czosnkowego dodać odrobinę pieprzu Cayenne.Placki wyszły naprawdę wykwintne.Polecam:)

    1. Witam 🙂 Celowo nie dodawałam do masy ziemniaczanej jajek, bo wtedy placki stają się bardziej zbite i trochę twardnieją – spróbuj jednego i drugiego sposobu, a zobaczysz, że te bez jajek są chrupiące i lżejsze – a o taki efekt mi właśnie chodziło. :)A dużo tu też zależy od rodzaju ziemniaka, bo mogą być takie,że trudno będzie z nich usmażyć placka, bo się będą, po prostu rozwalały. I wtedy jajko jest nieodzowne. Z moimi nie miałam problemu. A ze śmietaną do masy wypróbuję, bo nigdy nie dawałam. Dzięki za porady 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge