Wyjątkowy smak cydrowego grzańca… kardamon, wanilia, grapefruit…

Mrozy jak na razie nie chcą odpuszczać :(, łamie mnie pół szyi, więc postanowiłam wyczarować jakiś  magiczny smak z  grzanego cydru. I udało mi się 🙂 Uzyskałam piękną równowagę słodkości, kwasu i aromatu – jest naprawdę pyszny! Mam nadzieję, że wyleczy moją bolącą szyję, a i Wam może pomóc, jeśli Was coś „bierze” . A jeśli tryskacie zdrowiem to, po prostu, delektujcie się smakiem 🙂

DSC_0450

Składniki:

  • 0,75 l cydru (użyłam Dobrońskiego)
  • 1 plaster cytryny
  • 1 plaster czerwonego grapefruita
  • ½ laski wanilii
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 8 ziarenek kardamonu

DSC_0444

Sposób przygotowania:

Ukroić plaster grubości mniej więcej 1 cm z czerwonego grapefruita i cytryny. Cydr wlać do garnka z grubym dnem (ja grzańce robię w moim prześlicznym pomarańczowym, żeliwnym ganeczku – super utrzymuje ciepło), wrzucić pozostałe składniki i zagotować. Po 2-3 min od  kiedy zawrze jest gotowy. W trakcie dobrze jest przydusić trochę plastry cytrusów, żeby puściły sok. Odcedzić i spożywać 😉

DSC_0445

Na zdrowie! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge