Lubię purèe…i tyle 😊Takie z masełkiem, z mleczkiem, przyprawami. Dzisiejszy pomysł zaczerpnęłam z niedawno zakupionej książki z przepisami na „Potrawy z ziemniaków” siostry Marii. Super mi się spodobał, bo wyszedł bardzo ciekawy i oryginalny smak – prawdę mówiąc, nie spodziewałam się takiego efektu. Słodycz batata i mocno orzechowe masło – to jest to ! 😊 Jeśli takie purèe podacie do świątecznego obiadu dla rodziny – na pewno będą zachwyceni. Próbujcie więc 😉
Składniki:
- 1 kg batatów
- 2,5 łyżki masła orzechowego (takiego prawdziwego z dobrym składem)
- 1 łyżka soli do gotowania batatów
- ½ łyżeczki pieprzu białego – można dodać jeszcze trochę czarnego
- zielenina- natka pietruszki lub kolendra , może być oregano lub tymianek- niewiele – opcjonalnie
- ½ – ¾ łyżeczki soli (dałam morską…oczywiście😊)
Sposób przygotowania:
Bataty obrać, pokroić na mniejsze części np. na ćwiartki jeśli są duże.
Wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować do miękkości – jakieś 15 min.
Dodać masło orzechowe oraz resztę przypraw i zmiksować przy użyciu np. kielicha-blendera.
Można dodać poszatkowaną zieleninę lub posypać po wierzchu. Podawać zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu lub np. do smażonej kiełbasy.
Smacznegooo! 🙂