Wyjątkowe purèe z batatów i masła orzechowego

Lubię purèe…i tyle 😊Takie z masełkiem, z mleczkiem, przyprawami. Dzisiejszy pomysł zaczerpnęłam z niedawno zakupionej książki z przepisami na „Potrawy z ziemniaków”  siostry Marii.  Super mi się spodobał, bo wyszedł bardzo ciekawy i oryginalny smak – prawdę mówiąc, nie spodziewałam się takiego efektu. Słodycz batata i mocno orzechowe masło – to jest to ! 😊 Jeśli takie purèe podacie do świątecznego obiadu dla rodziny – na pewno będą zachwyceni. Próbujcie więc 😉

DSC_0943

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 2,5 łyżki masła orzechowego (takiego prawdziwego z dobrym składem)
  • 1 łyżka soli do gotowania batatów
  • ½ łyżeczki pieprzu białego – można dodać jeszcze trochę czarnego
  • zielenina- natka pietruszki lub kolendra , może być oregano lub tymianek- niewiele – opcjonalnie
  • ½ – ¾ łyżeczki soli (dałam morską…oczywiście😊)

DSC_0927

Sposób przygotowania:

Bataty obrać, pokroić na mniejsze części np. na ćwiartki jeśli są duże.

DSC_0929Wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować do miękkości – jakieś 15 min.

DSC_0931Dodać masło orzechowe oraz resztę przypraw i zmiksować przy użyciu np.  kielicha-blendera.

DSC_0933Można dodać poszatkowaną zieleninę lub posypać po wierzchu. Podawać zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu lub np. do smażonej kiełbasy.

DSC_0941

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge