Wyjątkowa pizza z kaszanką, winogronami i gorgonzolą na cieście francuskim

Wygląda pięknie i smakuje nieziemsko 😉 I niech nikt nawet nie próbuje mi powiedzieć, że kaszanka to takie byle co!. Można z niej zrobić pyszne i efektowne dania. Nie powstydzi się jej najbardziej wykwintny stół i wyjątkowy smakosz będzie zadowolony 🙂

DSC_0668

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (zazwyczaj ma 300g)
  • 2 kaszanki (ja miałam z kawałkami wątróbki i cebulką)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 15 zielonych owoców winogrona
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 80 g sera żółtego (ja dałam gorgonzolę)
  • olej do podsmażenia kaszanki i do posmarowania blachy
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • bułka tarta do wysypanie blaszki

DSC_0661

Sposób przygotowania:

Kaszanki pokroić na plastry o grubości 2 cm. Usmażyć je na gorącym tłuszczu do zrumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym.

DSC_0662

Ciasto francuskie odmrozić do momentu aż będzie się swobodnie rozwijać. Pomidorki przekroić na połówki. Z natki pietruszki oderwać małe gałązki. Ser starkować na tarce jarzynowej. Ciasto rozłożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć kaszankę, pomidorki, pietruszkę, winogrona, posypać serem.

DSC_0666

Piec w 190 st., w termo obiegu przez 25 minut. Najlepsza zaraz po upieczeniu.

DSC_0675

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge