Wyjątkowa pieczeń z musztardą francuską… i ciekawą glazurą

Dobry wieczór:) W zwykłe dni dopiero wieczorami mam czas na pichcenie i to nie zawsze, bo praca i obowiązki domowe zabierają mi dużo czasu. A do tego dochodzi spotkanie z przyjaciółkami i „strzępienie ozorków” ;), ogródek, wypad na basen, latem rower, jezioro, nie można zapomnieć o kosmetyczce, fryzjerze, gonitwie po sklepach….Ach! …. gdyby tak tą dobę można było trochę ponaciągać…;)  Dlatego nie dziwcie się, kiedy czasem zrobię jakąś „literówkę” – to po prostu ze zmęczenia. Dziś moją propozycją jest pieczeń, zainspirowana przepisem Marthy Stevart i troszkę przeze mnie zmodyfikowana. Dosyć bogaty zestaw dodatków wpływa na  wyjątkowy smak. No bo mamy tu i marchewkę i musztardę francuską i keczup, cukier brązowy…- pewnie nie zawsze te składniki łączyły się z pieczenią, ale warto nie żałować swoim kubeczkom smakowym próbowania czegoś nowego. I Wy też tak zróbcie 🙂

DSC_0614

Składniki:

  • 1 kg dobrego mięsa mielonego ( ja dałam 0,5 kg wołowo-wieprzowego i 0,5 kg indyczego)
  • 2 kromki suchego pieczywa
  • 2 małe cebule
  • 1 niewielka marchew
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami gorczycy)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1, 5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/3 szklanki keczupu

Na glazurę:

  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki keczupu
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej

DSC_0606

DSC_0607

Sposób przygotowania:

Do miski włożyć mięso, dodać drobniutko pokrojone cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz, keczup, jajko, posiekaną natkę, marchewkę starkowaną na drobnych oczkach tarki, pieczywo wcześniej namoczone i odciśnięte.

DSC_0608Wszystko dokładnie wymieszać, uformować klopsa (ja zrobiłam dwa mniejsze) i włożyć do wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą blaszek.

DSC_0610W osobnej miseczce wymieszać składniki glazury i posmarować nią klopsy.

DSC_0609Piec w 180-190 st. przez 45 minut. Smakowite i na ciepło i na zimno.

DSC_0615

Smacznegooo! 🙂

You may also like

4 komentarze

    1. Witam:) …tak jak wygląda -tak smakuje:) Moja pieczeń na ciepło łatwo się smaruje, na zimno łatwiej się kroi.Dużo zależy od tego jak tłustego mięsa użyjemy. Pozdrawiam 🙂

  1. Pycha, pieczeń uwalnia takie zmysły, że w głowie się nie mieści😀😁💖💗Rewelacja! Delicje dla podniebienia!

    1. Witaj droga Anno;)Dzięki za komentarz – jakże nietuzinkowy i intrygujący …;) Cieszę się,że Ci smakowała:) Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge