Wspaniały chłodnik pomidorowy – w sam raz na upały

Nastały upalne dni, a to dopiero początek lata, więc tych upałów trochę nas jeszcze czeka. W związku z tym nie chce nam się jeść tłustych, gorących potraw tylko coś lekkiego i chłodnego. Ta propozycja trafia w samo sedno. Smaczek jaki uzyskałam nie obawiam się nazwać idealnym i bajecznie pysznym.  Jeszcze pyszniejszy i o ładniejszym kolorze wyjdzie, kiedy pojawią się takie prawdziwe pomidory, dojrzałe na słońcu. Roboty przy tym niewiele, a smakowitość wielka 🙂 Tak więc zapraszam.

DSC_0991

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów (użyłam tym razem malinowych)
  • garść zielonego koperku
  • 15 listków świeżej mięty
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki octu spirytusowego 10% ( podkreśla smak)

DSC_0987

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć , obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, a ćwiartki na połowy. Wrzucić do miski.  Dodać posiekana miętę i koperek. Czosnek zetrzeć na tarce, cebulę pokroić na mniejsze kawałki i dodać.  Dodać resztę przypraw.

DSC_0988

Wszystko zmiksować blenderem. Przelać do dzbanka i schłodzić w lodówce.

DSC_0990

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

2 komentarze

  1. Wyśmienity 🙂 polecam, przepyszny na chłodne dni, a i świetna alternatywa na kaca zamiast zwyczajnego soku pomidorowego 🙂

    1. O tej alternatywie akurat nie pomyślałam….ale rzeczywiście chłodnik może być skuteczny 😉 Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge