Wołowina, wino i ciekawa mieszanka przypraw- czyli coś dla Ciebie :)

Dobry wieczór, Kochani 😊 Dzisiejsza propozycja nadaje się na święta i na co dzień ( u mnie była na Boże Narodzenie).  Jest to pieczeń taka trochę… myśliwska ( jałowiec, cebula, wino…) trochę staropolska ( kolendra, kmin, pieprz ,gałka…) Jak zwał tak zwał, efekt jest niezmiernie ciekawy dla tych, którzy potrafią rozkoszować się smakiem. Połączenie kwasu, lekkiej słodkości i smaku konkretnych aromatycznych i mocnych przepraw – to wszystko stwarza ten niepowtarzalny smak 😊 a zatem spróbujcie się trochę porozkoszować 😉

DSC_0415

Składniki:

  • 60 – 70 dag wołowiny na pieczeń (użyłam ekstra)- jeśli chcecie porcję można podwoić…np. 😉
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka kolendry- ziarno
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki jałowca
  • ½ łyżeczki gałki świeżo startej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

DSC_0280

DSC_0283

Sposób przygotowania:

W moździerzu rozdrobnić gorczycę, kolendrę, ziele, jałowiec i kmin.

DSC_0286Do mieszanki dodać resztę przypraw i dokładnie wmasować w mięso, ułożyć je w brytfance.

DSC_0287Wino wymieszać z octem. Cebulę pokroić w półplastry, lekko posolić i dodać cukier, zgnieść rękoma.

DSC_0288Mięso obłożyć cebulą i zalać winem z octem.

DSC_0289Odstawić do lodówki na 48 godzin, 1-2 razy dziennie mięso przełożyć na drugą stronę. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Włożyć znów do brytfanki i piec razem z zalewą i cebulą od 1,5 do 2,5 godziny – w zależności od twardości mięsa. Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno na kanapkę.

DSC_0414

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge