Wiśniowo – śliwkowa zupa owocowa

Postanowiłam dziś dodać nową kategorię  o nazwie „Klasyka”,  która będzie zawierała  typowe polskie potrawy, bez żadnych dodatków, udziwnień, pomysłów. Znajdziemy tam takie potrawy jak bigos, kotlet mielony, gołąbki, śledzik, galareta, sałatka jarzynowa…itd. Myślę, że część z Was to ucieszy:) W planie mam jeszcze inne kategorie, ale to z czasem.  Ten nowy dział zaczynam więc od prostej zupy owocowej, którą niektórzy pamiętają z przedszkola 😉

DSC_0265

Składniki:

  • 0,5 kg wydrylowanych wiśni
  • 40 dag śliwek (dałam pyszne duże śliwki, o lekkim smaku brzoskwiniowym, ale nie znam gatunku L)
  • 1 l wody
  • 4 -5 łyżek cukru ( dałam trzcinowy)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • niecała szklanka wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • makaron (ja dałam czekoladowy)
  • 2 łyżki amaretto (to już moja wariacja na temat0
  • gęsta śmietana ( na kleksy, dałam kwaśną 12%)

DSC_0255

DSC_0258

DSC_0259

Sposób przygotowania:

Wiśnie i pokrojone śliwki zalać wodą i gotować 5-8 minut. Dodać cukier i cukier waniliowy. Można dodać amaretto, ale niekoniecznie. Mąkę rozpuścić w wodzie i zagotować w zupie. Ugotować makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale nie rozgotować go. Dodałam do wody do gotowania makaronu trochę soli i cukru.Na talerz wyłożyć makaron, zalać zupą, dodać kleksa ze śmietany. Nie gotuję makaronu w zupie, bo gdy w niej postoi brzydko rozmięknie.

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge