Wielkanocny, ale nie tylko…wieniec jajeczny

To kolejna potrawa, którą podpatrzyłam u p. Małgosi, u której byłam na prezentacji w leśniczówce. Nowa odsłona potraw z jajek. Jest pożywna, chociaż bardzo delikatna. Bardzo interesująca w smaku, no i efektownie wygląda. Jeśli komuś znudziły się już jajka w majonezie, na twardo , jajecznica… to gorąco polecam 🙂  Wspaniale ozdobi stół wielkanocny, ale warto skosztować również na inne okazje.

DSC_0883

Składniki:
• 7 jaj ugotowanych na twardo, posiekanych drobno
• 1 pęczek posiekanego szczypiorku
• mała czerwona papryczka (świeża lub ze słoika), w kosteczkę
• kilka rzodkiewek (pokrojonych np. w ćwiećlatarki lub różyczki brokułu,
• 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki gorącej wody
• pomidorki koktajlowe lub zielony ogórek lub…..co chcemy do przybrania
• Wszystko wrzucić do miski

Potrzebna będzie foremka na babkę z kominem lub inna foremka do uformowania wieńca oraz folia spożywcza lub papier do pieczenia, do wyłożenia foremki.

Sos:
• 450 ml śmietany 18%
• łyżka oleju
• 2 żółtka
• łyżeczka soli
• 4 łyżeczki cukru pudru – tak, tak – to nie „kopiuj-wklej „ z innego przepisu 🙂
• Sok z ½ cytryny
• 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
• Świeżo mielony czarny pieprz

DSC_0858

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu wrzucić do miski, kolejność nie tu żadnego znaczenia. Dokładnie wymieszać i dodać masę jajeczną. Wyłożyć mieszaninę do foremki wyłożonej folią lub do foremek silikonowych  i wstawić na parę godzin do lodówki, aby stężało..

DSC_0861

DSC_0863

DSC_0875

DSC_0884

Smacznegooo!:)

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge