Uszka do barszczu

Przyszedł  czas  i na uszka. Zrobienie ich trochę czasu zajmuje, nie będę ściemniać, ale nie wyobrażacie sobie chyba świąt bez barszczu z uszkami?! Cudowny aromat grzybków, zatopionych w kwaskowatym barszczyku – to jest to ! 🙂 I żeby nie zwariować tuż przed Wigilią – warto je zrobić już teraz.

dsc_0590

Składniki na farsz:

  • 120 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub mieszanych)
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki magii
  • 1-1,5 łyżeczki pieprzu czarnego

dsc_0537

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody ( mniej więcej, zależy od mąki)

Sposób przygotowania:

Grzyby dzień wcześniej zalać gorącą wodą. Ugotować do miękkości tj. jakieś 20 minut, odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę pokroić w drobna kosteczkę, zrumienić na oleju i dodać do grzybów. Przyprawić, chwile razem podsmażyć.

dsc_0567Z podanych składników zagnieść ciasto (tak jak na pierogi ruskie).

dsc_0571

dsc_0572Rozwałkowywać na grubość ok. 2 mm, wykrawać kieliszkiem kółka, napełniać farszem zlepiać pierogi, a potem zlepić dwa ich końce tworząc kształt uszka (pokazałam na zdjęciu).

dsc_0575

dsc_0578

dsc_0583Uszka robimy malutkie, (widać jak małe w porównaniu z naparstkiem ;)) tak jak pisałam, wycinane od kieliszka. Ja wiem, że to pracochłonne, ale za to pięknie i estetycznie wyglądają w barszczu i są na jeden kęs.

dsc_0581Uszka gotować w osolonej wodzie, 1 minutę od wypłynięcia. Dobrze obsuszyć ( tak jak podane było w przepisie na pierogi) i zamrozić.  Wieczorem, dzień przed wigilią wyjąć, a one same ładnie się rozmrożą.

dsc_0585Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge