Tradycyjne, domowe ogórki kiszone

Grzechem jest, żeby w domowej spiżarni zabrakło prawdziwych ogórków kiszonych. Z tego przepisu robię ogórki już od wielu lat i zawsze się udają. Są twarde, odpowiednio kwaśne i  do kolejnego sezonu  śmiało wytrwają. Ja miałam je nawet  przez 2 lata. Sposób przygotowania bardzo prosty, a jakie później rarytaski na stole. Nadają się do obiadu, do sałatki, na kanapkę i do tego jeszcze zdrowe – no czegóż chcieć więcej ?;)

DSC_0363

Składniki:

  • ogórki z dobrego źródła
  • sól kamienna
  • suchy koper z baldachimami
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • liście dębu, wiśni, porzeczki, winogronu (opcjonalnie)

DSC_0325

Sposób przygotowania:

Ogólna zasada jeśli chodzi o kiszone ogórki to 1 łyżka soli kamiennej na 1 l wody. Czosnek i chrzan obrać. Koper pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki, liście umyć. Do słoika na dno włożyć koper, mniej więcej garść z baldachimem i łodygami i po 2-3 ząbki czosnku – przekrojone. Ogórki ciasno ułożyć w słoikach, powtykać kawałki chrzanu. Można zrobić kilka innych wersji z podanymi liśćmi.

DSC_0368Ogórki  nie mogą wystawać za brzegi słoika. W garnku zagotować wodę z solą, zmniejszyć płomień do minimum, ale nie wyłączać. Gotującą się wodą zalewać ogórki na równo z brzegami słoika. Zostawić na jeden dzień w domu, aby rozpoczął się proces kiszenia, a potem wynieść do chłodnej piwnicy, spiżarni.

DSC_0364

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge