Tort mirabelkowo – migdałowy na powitanie

Słonecznie – bo mirabelki mają słoneczny blask i przypominają lato i słodko – co jest  zasługą masy marcepanowej,  chciałabym powitać wszystkich gości mojego bloga 🙂 !!!

Mistrzynią w tworzeniu tortów to ja nie jestem 😉 ….ale starałam się. Najwięcej trudności miałam z masą marcepanową, ale to tylko dlatego, że rzadko z nią pracuję. Mam nadzieję, że z  czasem poprawię tę umiejętność.

tort-mirabelkowy

tort2

Jak widać korzystam od czasu do czasu z moich starych, pożółkłych zeszytów 😉 Biszkopt do tego tortu też wyciągnęłam stamtąd, a był to jeden z moich pierwszych biszkoptów, na który przepis dostałam od mojej mamy, daaaawno temu.

Składniki na biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dużych łyżek wody

tort3

tort4

Sposób przygotowania:

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec ubitą pianę, którą już mieszać nie mikserem tylko delikatnie łyżką. Wyłożyć masę do dwóch wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą okrągłych  blaszek z odpinanym brzegiem. Jedna z blaszek musi być mniejsza, bo będzie stanowiła górę tortu – i do tej blachy wlać 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170o i piec 35-45 min. (czas pieczenia zależy od piekarnika).

Masa serowa:

  • Opakowanie serka ricotta (lub mascarpone)
  • Szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka dżemu z mirabelek
  • 1 opakowanie śmietan –fix

Śmietankę ubić przy pomocy miksera, dodać cukier i serek, dalej mieszając. Następnie wrzucić  łyżkę dżemu z mirabelek. Na końcu dodać śmietan- fiks.

Do przełożenia:

Nieduży słoik dżemu z mirabelek (minus jedna łyżka, która „ idzie” do masy serowej)

Masa mirabelkowa:

  • Niewielki słoik galaretki z mirabelek (ze spiżarni 😉 )
  • 1 galaretka pomarańczowa w proszku

Galaretkę rozpuszczamy w podgrzanym  soku z mirabelek w ilości płynu nieco mniejszej  niż jest w przepisie na opakowaniu.

Ponadto:

  • Sok mirabelkowy i 3-4 łyżki rumu do nasączenia biszkoptów
  • 2 opakowania masy marcepanowej + barwnik zielony (na pokrycie blatów) i żółty (na ulepienie mirabelek)
  • Świeże liście  mirabelki do ozdoby
  • 1,5 tabliczki czekolady + 2 łyżki śmietanki –  do posmarowania boków tortu
  • Posypka czekoladowa

tort4

tort6

 

Po wystudzeniu każdy biszkopt przekroić ostrym, długim nożem na pół.

tort7

tort8

Jak widzicie korzystam z zapasów mojej spiżarni (na które przepisy  znajdą się w kategorii Przetwory 😉 ). Wymieszać rum z sokiem mirabelkowym (super kwaskowaty 😉 ) i nasączyć pędzelkiem blaty ciasta.

Dolną część dużego biszkoptu posmarować dżemem z mirabelek, na to rozsmarować masę serową i przykryć biszkoptem. Całość przykryć blatem z masy marcepanowej , zrobionej wg przepisu na opakowaniu czyli z dodatkiem cukru pudru i zielonym barwnikiem.

W tzw. międzyczasie rozpuścić  na parze czekoladę ze śmietanką. Gdy przestygnie posmarować brzeg tortu i obsypać posypką czekoladową. To samo zrobić z mniejszym biszkoptem.

Na blacie z masy ułożyć połowę małego biszkoptu i wyłożyć tężejącą galaretkę zrobioną na galaretce mirabelkowej i przykryć drugą częścią biszkoptu. Na górę dać zielony blat z masy marcepanowej, któremu ozdobnie wyginamy brzegi. Do części masy dać barwnik żółty i formować mirabelki. Używałam zielonych liści mirabelki i ozdobiłam nimi  tort. Zimą można liście uformować z masy.

tort9

tort10

A tak wygląda tort po przekrojeniu. Smacznegooo!

tort12  tort11

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge