Tagliatelle z tuńczykiem i szpinakiem

Hej! 😊 U mnie słonecznie, a u Was? Dziś znów będzie makaronowo, włosko i prosto. Wiem, że wielu czytelników nie ma czasu na stanie przy garach, więc tego typu przepisy na pewno im się spodobają. Są też kolejnym dowodem na to, że prosto i z niewielu składników można wyczarować pyszniastą potrawę.  Jeśli lubicie szpinak i tuńczyka to zapraszam do spróbowania. W tym przypadku smaczek podkręciłam nieco sezamem – najpierw  olejem do smażenia, potem prażonymi nasionami. Bardzo ładnie to ze sobą zagrało 😉  I nie myślcie, że na tym zakończę swoją zabawę z pastami…

DSC_0798

Składniki:

  • 100-120 g makaronu tagliatelle (z mąki durum)
  • 150 g szpinaku (dałam mrożony)
  • 130 g tuńczyka w sosie własnym ( 1 puszka)
  • 2-3 łyżki oleju z prażonych nasion sezamu
  • ½ łyżeczki soli (dałam ziołową)
  • ½ łyżeczki pieprzu białego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ziaren sezamu

DSC_0794

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente  w solonej wodzie, według przepisu na opakowaniu (gotowałam 5 min), odcedzić. Na patelnię wlać olej i wrzucić szpinak, dusić aż do rozmrożenia. Następnie dodać tuńczyka, przyprawy i drobno posiekany czosnek. Na patelnię wrzucić makaron, dodać trochę oleju sezamowego.

DSC_0795Na suchej patelni uprażyć na rumiano ziarna sezamu

DSC_0796i posypać tym potrawę na talerzu.

DSC_0804

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge