Szpecle z boczkiem, salami, kolendrą….danie z kuchni niemieckiej

Kilka dni temu kolega wspomniał o szpeclach, które jadł będąc w Niemczech. Zainspirowało mnie to zrobienia tych kluseczek. Są naprawdę smaczne i wyglądają apetycznie. A wykorzystywać je można wszelako, co też cieszy. U mnie smaczek boczku i salami bardzo podniósł walory smakowe dania, groszek to takie moje szaleństwo na temat, które całkiem fajnie się tu sprawdziło. A dodatek kolendry to walory aromatyczne i estetyczne. Razem wyszło, po prostu, pysznie 🙂 Co nieco o szpeclach, wyszperane w internecie: nazwa oryginalna to Spätzle- podobno w wolnym tłumaczeniu oznacza  zacierkiPotrawa pochodząca ze Szwabii – regionu południowo- niemieckich landów tj. Badenii i Wirtembergii oraz Bawarii.

DSC_0511

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli do ciasta
  • 2 duże jaja
  • 110 ml letniej wody (można użyć mleka)
  • 3 łyżeczki soli do wody do gotowania

 

Dodatki:

  • 6 plastrów salami (dałam z orzechami)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 3 łyżki zielonego groszku (dałam mrożony, bo ma ładny kolor i podsmażony)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • kilka listków kolendry

DSC_0504

Sposób przygotowania:

Do miski wbić jaja i ubić mikserem, dodać wodę, sól i powoli dodawać mąkę cały czas miksując. Ciasto ma konsystencję mocno gęstego ciasta naleśnikowego.

DSC_0503Boczek pokroić w niedużą kostkę, a salami w cienkie paseczki.

DSC_0505Na patelni zrumienić lekko boczek, dodać salami i na końcu groszek, Doprawić pieprzem, soli nie potrzeba bo i boczek i salami są dość słone. Na garnku z wrzącą wodą umieścić sito do szpecli ( tak wygląda z przecierakiem)

DSC_0502(lub durszlak z dużymi oczkami, jeśli takiego sita nie posiadacie). Specjalną szpatułką nakładać ciasto i przecierać je przez sito, od czasu do czasu wstrząsając, żeby kluski wpadły do wody.

DSC_0507Gdy już wszystkie będą przeciśnięte, gotować 1-2 minuty i wlać na durszlak do odcieknięcia. Durszlakiem poruszać od czasu do czasu, żeby kluseczki się nie posklejały. Wrzucić na patelnię z wędlinami, wymieszać i podawać na ciepło. Kluseczki nadają się również do gulaszu, do zupy pomidorowej, grzybowej i innych zup- kremów.

DSC_0508

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge