Szparagi pod beszamelem

Sezon na szparagi rozpoczęty więc i u mnie zawitały.  Ważne jest, żeby to były świeże szparagi, najlepiej kupowane prosto z pola. Nie możemy ich też rozgotować, bo będą niesmaczne. Dziś użyłam zielonych, podobno są delikatniejsze. Mam jeszcze inne przepisy na szparagi, które oczywiście z czasem Wam przekażę.

DSC_0541

Składniki:

  • 0,5 kg pęczek szparagów ( użyłam zielonych)
  • 2 l wody do gotowania szparagów
  • 2 łyżki soli i 2 łyżka cukru do wody

DSC_0535

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 5 szklanki mleka ( dałam 2%-owe)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

DSC_0537

Sposób przygotowania szparagów:

Świeże i jędrne szparagi obrać specjalnym nożykiem ze skórki, odkroić zdrewniałe białe końcówki – jakieś 2 cm. Zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić szparagi, gotować od momentu zawrzenia 5 min. Wyjąć na sito i zlać zimną wodą. Pamiętajcie, że po obraniu ilość szparagów znacznie zmaleje.

 

DSC_0536

Sposób przygotowania sosu beszamelowego:

Rozpuścić w rondelku 2 łyżki masła, wsypać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa będzie jednolita dolać mleko, cały czas mieszając aż do zagotowania i do zgęstnienia– masa ma być gładka. Wyłączyć gaz, dodać sól i starkować na drobnych oczkach tarki gałkę muszkatołową. Świeżo tarkowana ma dużo intensywniejszy aromat, a przecież o to nam chodzi. Polać sosem szparagi i zajadać ze smakiem :). Gdyby sosu Wam trochę zostało, można go przechować w lodówce i użyć do kalafiora, brokuła czy do fasolki szparagowej.

DSC_0540

DSC_0542

Smacznegooo ! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge