Szaszłyki z udka kurczaka z kolorową cebulą i cukinią

Witam słonecznie😊. Widzę, że opiekany chlebek Wam się spodobał, więc dziś dalej grillowo, bo dziś piątek, piąteczek, piątunio więc można zaplanować grilla. Proponuję kolejne szaszłyki – całkiem zdrowe, z cukinią cebulką, dobrym mięskiem – dietetyczni mogą śmiało zjeść. Smaczek ze składników i przypraw wyszedł bardzo fajny, więc warto spróbować.

DSC_0994

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udka kurczaka
  • 2 nieduże cukinie ( po jakieś 10 cm)
  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 2 płaskie łyżki soli (dałam ziołową)
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • ½ łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka curry

DSC_0962

Sposób przygotowania:

Mięso osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, takie, żeby nadawały się na szaszłyka. Dodać przyprawy, dobrze wymieszać i odstawić chociaż na godzinkę. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie kilka godzin wcześniej. Cebule pokroić w ćwiartki i te rozłożyć mniej więcej na połowę grubości. Cukinię pokroić w plastry ok 1 cm.

DSC_0966Mięso nadziewać na patyczki na zmianę z cebulą i cukinią. Na gotowych szaszłykach posolić lekko cebulę i cukinię.

DSC_0975Opiekać na grillu lub upiec w piekarniku, gdy pogoda zawiedzie.

DSC_0996

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge