Szaszłyki… oryginalnie… z wątróbką, boczkiem, cebulką

Sezon grillowy się zaczął, a ja jeszcze nic w tym roku na grilla nie zaproponowałam…☹ Szybciutko więc nadrabiam to przeoczenie. Proponuję dziś szaszłyki, takie inne, nietypowe, bo z wątróbką. Do tego boczek wędzony i cebulka i mamy świetny smaczek 😊 Bardzo lubię te typowe szaszłyki, ale czasem dobrze czymś zaskoczyć domowników i gości, nie uważacie?

DSC_0831

Składniki:

  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 30 dag wędzonego, parzonego boczku
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżeczka soli (dałam ziołową)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w ósemki, wątróbkę na mniejsze, mniej więcej 2- 3 centymetrowe kawałki, a  boczek w kwadratowe części.

DSC_0824Patyczki na szaszłyki, wcześniej (1-2 godziny) namoczyć w wodzie, żeby nie paliły się na grillu. Nadziewać szaszłyki w taki sposób, żeby koło wątróbek znajdował się często boczek – żeby nie wysychały.

DSC_0826Wszystko doprawić i grillować lub, przy braku ładnej pogody, smażyć na patelni grillowej lub upiec.  Pieką się zaledwie kilkanaście minut, bo składniki nie wymagają dłuższego czasu. Podawać z musztardą lub innym ulubionym sosem i pieczywem.

DSC_0833

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Witam ponownie 🙂 To miło, że znów się „spotykamy”…Chociaż uwielbiam tradycje i potrawy świątecznie to czasem nudzą mi się tradycyjne smaki i uwielbiam odkrywać nowe…i wychodzi mi to całkiem fajnie…bo po prostu to lubię 🙂 Lato w pełni więc na pewno nadarzą się okazje do wypróbowania tego szaszłyka i dwóch innych, które też zaproponowałam. Pozdrawiam gorąco 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge