Szarlotka sypana… baaardzo prosta ;)

Znów Was słonecznie witam w piękną niedzielę 🙂 Sezon na jabłka już się zaczął więc nie mogę tego przeoczyć i nie zrobić … np. szarlotki.  Użyłam jabłek ze swojej jabłonki z ogródka, więc widać na nich nieunijne  niedoskonałości. Wiele lat temu kiedy dostałam ten przepis ( nie pamiętam już nawet od kogo) pomyślałam, że chyba coś jest z nim nie tak, bo nie wyobrażałam sobie, że  z takiej mieszaniny suchych składników coś w ogóle wyjdzie. A tu proszę – ciasto jak ta lala 😉 Przepis mam zapisany w moim prastarym, pożółkłym i zachlapanym zeszycie ( na fotografii pokazałam tego weterana 😉 ) Proste w wykonaniu ( jak budowa cepa 😉 – tak mówi moja koleżanka) i do tego pyszne.  A teraz dosyć gadania – zabieramy się do szarlotkowania 😉 – słowotwórcza „trochę” jestem.

DSC_0908

Składniki:

  • 1 kg jabłek (twarde i soczyste)
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru do jabłek

DSC_0887Kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenie wymieszać łyżką, podzielić na 3 części i   rozsypać do trzech szklanek (misek). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach (lub w robocie),  wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Tortownicę o śr.25 cm wysmarować tłuszczem  i wysypać bułką tartą. Na dno  wysypać 1/3 suchej mieszanki, na to połowę jabłek,

DSC_0892znów sucha mieszanka i jabłka. Na wierzchu będzie mieszanka, a na nią trzeba ułożyć plastry masła.

DSC_0894Piec w 180 st, w termoobiegu przez ok. 50 min., aż się ładnie zrumieni. Posypać cukrem pudrem. Ja użyłam specjalnej ozdobnej formy do posypywania.

DSC_0897

DSC_0899

DSC_0896Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge