Swojskie, mięsne smarowidło ;)

Dzień dobry, cześć i czołem 😉 Po dietetycznych warzywach czas na absolutnie niedietetyczne smarowidło z górą mięcha. W sumie to miałam taki pomysł, żeby coś takiego Wam zaoferować, ale „lekka” sugestia mojego kolegi z pracy – Andrzeja, (że to ja niby ciągle te trawy pokazuje ostatnio ;)) przyśpieszyła zamieszczenie tego przepisu. Andrzej, to specjalnie dla Ciebie, bo wiem, że Ty kochać mięcho…duuuużo mięcha 😉 Smarowidełko ma podstawowe przyprawy, które dały piękny smak…:)

DSC_0738

Składniki:

  • 1,20 kg golonki wieprzowej z kością
  • 1 kg łopatki
  • 0,5 kg wołowiny gulaszowej
  • 30 dag tłustego podgardla wędzonego
  • 30 dag tłustego boczku wędzonego
  • 5 średnich cebul
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 pełna łyżka pieprzu czarnego
  • 1 pełna łyżka pieprzu ziołowego
  • opcjonalnie: czerwona, słodka papryka do posypania po wierzchu

DSC_0725

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić  na mniejsze kawałki, ale nie na drobne. Dodać przyprawy, włożyć do sporej brytfanki. Cebule pokroić w ćwiartki i poukładać pomiędzy mięsem.

DSC_0727Piec 2 godziny w piekarniku, w 180 st. a potem 1 godzinę w 150 st.

DSC_0731Tuż przed końcem pieczenia wrzucić pokrojony drobno czosnek ( ja użyłam do tego Alaski -takiego malutkiego mikserka).

DSC_0730Wszystko zmielić w maszynce do mięsa, na średnich oczkach (pokazałam na zdjęciu). Gdy okaże się, że smarowidło jest za suche tzn. że użyte mięsa były zbyt chude wtedy dodać do ciepłej masy np. 4 łyżki masła lub smalcu.

DSC_0733Wychodzi tego cała, spora brytfanna więc można  śmiało zamknąć co nieco w słoiczkach i zapasteryzować.

DSC_0734

DSC_0736

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge