Świeże tuszki śledziowe w zalewie octowej

Uwielbiam śledzie… A te z zalewy są wyśmienite.  Tak na widelec i…  wcinamy 🙂  Jako przekąska na imprezę niezastąpione. Zagryzka pod kielicha – jak najbardziej.

DSC_0269

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych tuszek ze śledzia
  • pół na pół: drobna bułka tarta i mąka krupczatka
  • łyżeczka soli do bułki z mąką
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu

DSC_0260

Sposób przygotowania:

Śledzie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pozbawić płetwy ogonowej i bocznej. Obtoczyć w mieszance bułki z mąką i solą i smażyć na gorącym oleju do lekkiego zrumienienia, osuszyć z tłuszczu na ręczniku.

DSC_0261

DSC_0264

Cebulę pokroić w małe ćwiartki lub piórka. Składniki zalewy gotować 2-3 minuty, żeby przyprawy oddały swój smak.

Na zdjęciu zalewa jeszcze paruje.

DSC_0263

Gdy zalewa przestygnie, zalać nią śledzie ułożone w słoiku. Zimne już wstawić do lodówki. Gotowe są po kilku dniach, a całkiem pyszne po 1-2 tygodniach.

DSC_0272

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge