Świąteczne ziemniaczki z muszkatołowo- goździkową nutą:)

Witam świątecznie! 🙂 Nieźle pociągająca dziś jestem ( tzn. z nosa cieknie, kaszel płuca wyrywa i gorączka ponad 38st.)-  skutek podróżowania pociągiem z zasmarkanymi i kichającymi ludźmi – to takie darmowe mikołajkowe prezenty ]:  No ale cóż tu poradzić – kuracja domowa w fazie stosowania. Ale wróćmy do gotowania: dziś ziemniaczki – frytki w gwiazdkowej  ( a może ciekawiej zabrzmiałoby gwiazdorskiej…?) odsłonie. Łatwe w przygotowaniu i miłe dla oka. A i smakowo, myślę, że Wam przypadną do gustu.

dsc_0261

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków z cienką skórką
  • 2 łyżki soli (dałam morską)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (koniecznie świeżo startej)
  • 10 goździków
  • 2 łyżki oliwy (takiej jaką lubicie)

dsc_0255

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w plastry grubości 5 mm.  Z  plastrów wycinać, foremką do ciasteczek w kształcie gwiazdek, wzory.

dsc_0257Do potrawy użyłam i wyciętych gwiazdek i tego, co po ich wycięciu pozostało – bo przecież nie będę wyrzucać. Goździki utrzeć w moździerzu, zmieszać z resztą przypraw i posypać ziemniaki. Polać je na koniec oliwą, dobrze wymieszać i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem.

dsc_0259Piec w 180 st., przez pół godziny. Smakują same oraz jako dodatek do obiadu.

dsc_0263

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge