Świąteczne kiełbaski – epickie!

Jeśli Wam się wydaje, że z kiełbasy nie można zrobić świątecznego dania – to się grubo mylicie ! 😉 Zaserwujcie je gościom, a zobaczycie, że będą chcieli od Was przepis. A przepis niezwykle łatwy i mało czasochłonny. Ale za to smak powali na kolana 🙂 Super pikantny z lekkim posmakiem słodkości, no i wyglądają nieprzyzwoicie apetycznie 😉

dsc_0168

Składniki:

  • 5 małych kiełbasek –ok.300 g (ja dałam śląskie)
  • 1 szklanka cydru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka sosu „sambal oelek” (uwielbiam go :))
  • 1 łyżka miodu (dałam rzepakowy)

dsc_0147

Sposób przygotowania:

Kiełbaski przekroić wzdłuż na połowy. Do  garnka z grubym dnem (oczywiście, że u mnie żeliwny) wlać cydr, dodać miód, pieprz i sos – zagotować.

dsc_0163 Wrzucić do tego kiełbaski i gotować na sporym ogniu aż do momentu kiedy sos się zredukuje do gęstej mazi i oklei kiełbaski.

dsc_0165Podawać  na ciepło z zieloną surówką ( np. mix sałat lub kapusta pekińska) i pieczywem.

dsc_0167

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge