Świąteczna konfitura z czerwonej cebuli

Musztarda, ketchup, chrzan, majonez… – ja też je lubię. Ale gdybyśmy na święta zaserwowali coś zupełnie innego – byłoby sympatycznie, nie uważacie ?Proponuję konfiturę z czerwonej cebuli o lekko kwaśnym i karmelowym smaku. Wymaga to od nas tylko chwili poświęcenia, a można zaserwować coś nowego. Fajnie smakuje z wędliną, mięsem pieczonym czy serami. Można spożywać na ciepło i na zimno. To co ? Próbujemy?

dsc_0190

Składniki:

  • 8 średnich cebul (60 dag)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka wody
  • 1 lampka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (można dać zwyczajny)
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • skórka starta z 1 dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka soli

dsc_0183Cebule przekroić na pół, połówki na 4 i potem w cienkie plasterki (pokazałam na zdjęciu).

dsc_0184Wrzucić na patelnię z oliwą, dusić. Gdy wyczujemy, że cebula chce się przypalać – a do tego nie można dopuścić, bo zepsuje  smak, zalać wodą i dusić, aż osiągniemy miękkie kawałki – trwa to jakieś 20 minut, bo czerwona cebula jest dość twarda. Dodać cukier, ocet, wino, sól, chwilę dusić, cały czas mieszając. Na końcu dodać skórkę z pomarańczy.

dsc_0185Konfiturę przełożyć do małych słoiczków ( z tej porcji wychodzą dwa małe) i przechowywać w lodówce. Podawać do wędlin i serów. Jeśli chcemy, żeby drugi słoiczek był na  np. Wielkanoc wystarczy go zapasteryzować przez 10 minut.

dsc_0187

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Bardzo mnie cieszy, że smakowało:) I wielki plus za odwagę w testowaniu świątecznym 😉 Pozdrawiam :)Dziękuję za opinię:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge