Surówka z młodej kapusty z pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą, w kwaśnym sosie

Zaczyna się sezon młodych warzyw – uwielbiam ten czas 😉 Pojawiają się pierwsze nowalijki, jeszcze trochę mało, ale zawsze coś. Dlatego warto między mięsiwem spożywać coś lekkiego, zdrowego i smacznego. Dzisiejsza surówka jest bardzo prosta, ale bardzo fajnie smakuje – jest chrupiąca i rześka. Zachęcam do spróbowania😊Ps. świetna jako dodatek do grilowanych potraw.

DSC_0932

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • ½ czerwonej cebuli
  • 6-8 kolorowych pomidorków koktajlowych

Sos:

  • 3-4 łyżki oliwy (takiej prawdziwej)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli (dałam himalajską)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DSC_0902

Sposób przygotowania:

Kapustę pokroić, wrzucić do salaterki. Pomidory podzielić na ćwiartki lub plasterki (jak lubicie). To samo zrobić z cebulą- albo w półplasterki albo w piórka.

DSC_0905Składniki sosu wymieszać np. w małym słoiczku i polać surówkę tuż przed podaniem.

DSC_0935

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge