Surówka z kapusty… wiecznie młoda ;)

Wszyscy pamiętamy film „Wiecznie młody”, a ja swoją surówkę tak nazwałam dlatego, że bardzo długo zachowuje świeżość, chyba dzięki metodzie, według  której się ją robi. Nadaje się więc na długie „nasiadówki”, bo na stole wygląda zawsze ładnie, na imprezy plenerowe,  no i dla tych zabieganych, którzy mogą korzystać z niej kilka razy w tygodniu, wyciągając po porcji z lodówki.  Świetnie pasuje do obiadów z kotletem czy rybą. Przygotowana porcja jest spora więc jeśli macie małą rodzinę, to można zmniejszyć proporcje. Polecam więc do wypróbowania.  Norbercie ze stolicy – to  specjalnie dla  Ciebie 😉

dsc_0766

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty białej
  • 3 średnie marchewki
  • 1 spora czerwona cebula

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 1 duża łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować, marchew potarkować na oczkach jarzynowych, cebulę pokroić w ćwierć – talarki  – wszystko wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać surówkę. Przemieszać łyżką, żeby zalewa trafiła do całej surówki.  Po wystygnięciu, a trwa to króciutko, surówka jest gotowa do spożycia.

dsc_0762

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge