Surówka z białej rzodkwi z selerem i ananasem – zdrowiutka :)

„Rzepka”

Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie,

Chodził te rzepkę oglądać co dzień.
Wyrosła rzepka jędrna i krzepka,
Schrupać by rzepkę z kawałkiem chlebka!
Więc ciągnie rzepkę dziadek niebożę,
Ciągnie i ciągnie, wyciągnąć nie może!

Zawołał dziadek na pomoc babcię:
„Ja złapię rzepkę, ty za mnie złap się!”
I biedny dziadek z babcią niebogą
Ciągną i ciągną, wyciągnąć nie mogą!
Babcia za dziadka,
Dziadek za rzepkę,
Oj, przydałby się ktoś na przyczepkę!

                                                                    Julian Tuwim

Może i ona ładnie nie pachnie, ale jest bardzo zdrowa ( o tym niżej)  i smaczna.

Można przyrządzać ją w różnych zestawach z warzywami i owocami, a ja Wam dziś proponuję przepis, taki trochę leniwy, prosty i dietetyczny. A teraz trochę o rzodkwi:

Podobno ojczyzną rzodkwi są Chiny, gdzie do tej pory jest popularna.  Trafiła potem do Egiptu, gdzie spożywali ją niewolnicy budujący piramidy. Bywała też na stołach Greków i Rzymian – dla których była lekarstwem. Dzięki Rzymianom rzodkiew  trafiła do Europy, gdzie pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w niemieckich opisach z XIII wieku. W średniowieczu rzodkiew była  uznawana  jako  skuteczny i tani lek.  Używano jej  w medycynie ludowej do nacierania przy bólach reumatycznych, zapaleniach korzonków nerwowych, do leczenia wrzodów i ran. Sok z rzodkwi był  dobry na przeziębienia, kaszel, choroby żołądka, nerek, jelita i wątroby. Zwiększała apetyt, wzmacniała włosy …itd.

dsc_1054

Składniki:

  • 400-450g białej rzodkwi
  • 1 słoiczek (320g) selera z ananasem
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy smakowej albo jogurtu

dsc_1052

Sposób przygotowania:

Rzodkiew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach jarzynowych. Dodać sól i cukier, odczekać kilkanaście minut i zlać wodę, która się zbierze z rzodkwi. Seler odcedzić, dodać do rzepy, dać resztę składników, wymieszać i jeść surówkę na świeżo.  Może stanowić dodatek do obiadu lub lekką kolację.

dsc_1055

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge