Supełki na „Tłusty czwartek” – puszyste i jednocześnie wilgotne-pycha!

Tak wiele przepisów miałam Wam zaoferować na Ostatki, ale znów mój zaganiany tryb życia nie pozwolił mi na to 🙁 Ale cóż – jestem na początku „blogowania” i jeszcze wszystko przede mną i przed Wami. Po prostu zaglądajcie i śledźcie moje poczynania ;), a jeszcze nie raz Was zaskoczę 😉 Przepis wypróbowałam już kilka lat temu, a podpatrzyłam  go w jakiejś mojej starej gazecie. Supełki są bardzo puszyste i jednocześnie wilgotne – a na to mają wpływ ziemniaki.  Mogą śmiało konkurować z pączkami. Zaskoczcie swoich najbliższych 🙂

DSC_0685

Składniki:

  • 1,20 ziemniaków
  • 0,5 kg mąki + do podsypywania
  • 4 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego – prawdziwego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę do dużej miski.

DSC_0678Dodać mąkę, jajka, pokruszone drożdże, masło, sól, cukier waniliowy, sok  z cytryny.

DSC_0679Wszystko dobrze wyrobić na elastyczne, dość miękkie ciasto. Odrywać kawałki, rolować do grubości trochę większej niż ołówek, kroić na długość mniej więcej 15 cm i zawiązywać w supeł.

DSC_0680Ułożyć na ściereczce posypanej mąką i zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

DSC_0681W głębokim garnku rozgrzać olej w ilości jak do głębokiego smażenia i w gorącym smażyć supełki do zrumienienia. Odsączać na ręczniku papierowym

DSC_0683i posypać obficie cukrem pudrem, bo jak zauważyliście w cieście nie ma cukru.

DSC_0688

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge