Smalec…najprościej…po staropolsku

Cześć😊…i znowu muszę się tłumaczyć. Moja praca zawodowa wymaga od czasu do czasu wyjazdów szkoleniowych, podczas których albo to ja uczestniczę w szkoleniu albo prowadzę szkolenie. Tym razem mnie szkolono w Koszalinie. I stąd moja nieobecność na blogu. Ale…tęskniłam za Wami… I jakaś krótka relacja z wyjazdu też będzie. Ale dziś zaległości, czyli smalec, który bardzo smakował na moim spotkaniu w Bibliotece, a przedtem w wielu innych miejscach. Co tu dużo mówić? Smalec to jest to!!! Podaję tu taki prosty, podstawowy, staropolski przepis. Wiem, że można zaszaleć ze składnikami i tak też wielokrotnie robiłam – a to dodatek jabłka, mięsa mielonego, innych przypraw…ale dziś proponuję podstawę. I radzę z tego skorzystać 😉

DSC_0078

Składniki:

  • 300 g smalcu
  • 600 g słoniny
  • 450 g podgardla lub boczku wędzonego ( albo pół na pół)
  • 3 niewielkie cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

DSC_0014

Sposób przygotowania:

Do garnka z grubym dnem ( powtórzę się – u mnie żeliwny😉 ) wrzucić smalec, a do niego pokrojoną w kostkę słoninę. Po ok. 5-8  minutach dodać pokrojone w kostkę podgardle (lub boczek).

DSC_0016W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i usmażyć na lekko rumiano na patelni, na którą trzeba wlać trochę wytopionego smalcu.

DSC_0017Cebulę smażę osobno, ponieważ ciężko jest w smalcu, o wysokiej temperaturze smażenia, dopilnować, żeby cebula za mocno się nie zrumieniła. Do smalcu wrzucić liście i ziele, chwilę smażyć, a na końcu zrumienioną lekko cebulę i przyprawy. Wyłączyć ogień, pamiętając, że jeszcze chwilę będzie się wszystko smażyło.

DSC_0080

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Cześć:) Dokładnie tak jak mówisz-można dostać ślinotoku 😉 I taki świeży, domowy pachnący chlebek i swojskie kiszone ogórasy – miodzio! 🙂 😉 Kochajmy te nasze rodzime przepisy…Pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge