Smalczyk z fasoli

Hejka😊 Alternatywą smalcu dla tych, którzy nie jedzą mięsa jest dzisiejsza moja propozycja. I powiem Wam, że  całkiem ciekawy przepis mi wyszedł. Z przyjemnością pałaszowałam go jak normalny smalec czyli z ogórkiem kiszonym, albo jako smarowidło pod np. wędlinę. Gdybym użyła fasoli białej, wyglądem bardziej by przypominał typowy smalec, ale akurat trzeba było zużyć tą, co na półce zalegała. Spróbujcie 😊

DSC_0920

Składniki:

  • 300 g fasoli ( ja dałam kolorową, taką, która już u mnie stała kilka lat)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/3- ½ łyżki soli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku

DSC_0904

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie. Gotować do miękkości, a może to trwać od 1 godziny do 3-ech, wszystko zależy jak duża i jak wyschnięta i …stara 😉 jest fasola. Moja miała chyba… kilka lat, bo totalnie o niej zapomniałam. Do miękkiej fasoli dodać masło, zrumienioną cebulę,

DSC_0907starty czosnek,

DSC_0906 jabłko pokrojone w kostkę i przyprawy.

DSC_0910Wszystko dokładnie zmiksować blenderem lub robotem.

DSC_0935

Smacznegooo! 🙂

You may also like

6 komentarzy

    1. Hejka:) U mnie też jest jabłko w przepisie…;)Może nie zauważyłaś – nie szkodzi 🙂 Ps. Masz fajne przepisy na blogu, jak będę miała chwilę to im się dokładnie przyjrzę. Gorąco pozdrawiam 🙂 Musimy być w kontakcie, bo jesteśmy na początku blogerskiej drogi…;)Pa.

    1. Witam ponownie:) Cieszę się bardzo, ze smakowało – to chyba najprzyjemniejsze w gotowaniu;) Zapraszam po więcej. Pozdrowionka:)

    1. Hejka 🙂 Dzięki za opinię. Proszę wypróbować i powiedzieć jak smakowało. Pozdrawiam i zapraszam do gotowania z moim blogiem tzn. ze mną. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge