Śledzik kresowy

Strasznie krótkie te dni teraz :(. Nie mogę się wyrobić z moimi planami… może za dużo planuję…? Ale nieważne. Grunt, że mamy dziś nowy przepis na śledzie. Zważając na składniki – jest oryginalny. Więc wszyscy smakosze- ostrzcie sobie ząbki 😉 Mnie ten nowy smak bardzo odpowiada, a pomieszanie octowych ogórków, suszonych grzybów, pomidorów i wędzonych szprotek  daje ciekawy efekt. Zresztą, po co będę tu nawijać …sami spróbujcie, a zwłaszcza, że świąteczny nowy przepis może się przydać 🙂

dsc_0123

Składniki:

  • 0,5 kg solonych filetów śledziowych – Matijas
  • 1 duża cebula
  • 15 dag (garść) grzybów suszonych (dałam podgrzybki)
  • 4 wędzone szprotki
  • 2 korniszony
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka papryki słodkiej
  • 1, 5 łyżeczki pieprzu czarnego

dsc_0111

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć, ale nie na wiór 😉 , tylko tak, aby pozostały jędrne i trochę słone, pokroić w nieduże kawałki. Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut i gotować 20 minut.

dsc_0112Odcedzić, ale nie wylewać wody po gotowaniu, bo się przyda do sosu. Cebulę pokroić w sporą kostkę i zeszklić na oleju. Szprotki pozbawić głów i ogonów, a ogórki pokroić na mniejsze kawałki.  Do naczynia włożyć szproty, ogórki, cebulę, przecier, grzyby, przyprawy i 4-6 łyżek wody od gotowania grzybów.

dsc_0116Wszystko zblenderować i wymieszać ze śledziami.  Włożyć do słoiczków i odstawić na 2-3 dni do lodówki.

dsc_0120

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge