Siekane kotlety drobiowe, z kolendrą. Dietetyczne !

Witam Was z uśmiechem choć dziś pochmurno i wietrznie 🙂 Jest spore zainteresowanie daniami lekkimi i dietetycznymi, bo stajemy się społeczeństwem coraz bardziej świadomym tego, jak wiele zależy od tego co jemy.  Zatem w powiedzeniu  „jesteś tym co jesz” chyba jest trochę prawdy.  Dlatego też moja nowa kategoria  „Dietetycznie i lekko” będzie chyba na miejscu. Będę Wam tu przedstawiać przepisy z małą ilością tłuszczu, białej mąki, produktów smażonych itd., Dietetycznie to nie oznacza niesmacznie, więc mam nadzieję, że coś dla siebie tu znajdziecie i przekonacie się o tym. A dziś zaczynam od kotletów z piersi kurczaka, na których pomysł wpadłam wczoraj, więc przepis jest całkiem świeżutki  i całkowicie autorski.   Przyjemnie czuć małe kawałeczki mięsa – zachowują wilgoć w środku, kolendra dodaje świeżości, a całość jest efektowna i ciekawa w smaku. Zapraszam więc 🙂

dsc_0647

Składniki:

  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • garść świeżej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • odrobina oliwy (1-2 łyżki) do smażenia

dsc_0645Mięso kurczaka pokroić najpierw w plastry grubości  0,5 mm, potem w paseczki i dalej w kostkę o wymiarach mniej więcej 0,5 mm. Do mięsa wbić jajo, dodać przyprawy, płatki i poszatkowaną kolendrę. Wszystko wymieszać. Masa będzie rzadka i taka ma być.

dsc_0646Łyżką nakładać masę na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu do zrumienienia. Podawać z ciemnym pieczywem  lub kaszą, ziemniakami, surówką.

dsc_0651

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge