Sałatka ze szpinaku z karmelizowaną gruszką, chrupiącym boczkiem i sosem z gorgonzoli

Witam w niedzielne, słoneczne i wietrzne popołudnie 🙂 Jeśli jesteś odważnym Gościem (Odwiedzającym bloga lub jego Stałym Bywalcem), nie bojącym się nowych smaków,  jeśli intrygują Cię nowe nietuzinkowe  smaki – to ten przepis jest właśnie dla Ciebie 😉 Łączy słodycz karmelizowanej gruszki, wędzony i chrupiący boczek oraz wytrawny, o śmietanowej konsystencji sos z gorgonzoli. Rozkosz dla oka i dla podniebienia i zaskoczenie dla gości.

DSC_0645

Składniki na sałatkę:

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 garść małych liści rzodkiewki ( do dostania w sklepach typu Makro lub w…ogródku 😉 )
  • 1 dojrzała, twarda gruszka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 6 cienkich plastrów wędzonego, surowego boczku

DSC_0638

Składniki na sos:

  • 8 łyżek śmietanki kulinarnej 12%
  • 50 g gorgonzoli (ja użyłam tej ze zdjęcia)

DSC_0639

Sposób przygotowania:

Gruszkę przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w niezbyt grube plastry. Na patelnię wrzucić cukier, ruszając patelnią (nie mieszamy żadną łyżką) doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia (na średnim ogniu). Wrzucić gruszki i znów poruszać patelnią, żeby się okleiły karmelem – tylko przewrócić za pomocą np. widelca.

DSC_0640

Na suchą, gorącą patelnię ułożyć plastry boczku i zrumienić z obu stron.  W rondlu podgrzać śmietankę, wkruszyć do niej ser gorgonzola i trzepaczką dokładnie wymieszać. Będzie miał konsystencję śmietany i widoczne kawałeczki sera z pleśnią. Na talerzu ułożyć szpinak i liście rzodkiewki, porozkładać gruszkę i boczek. Tuż przed podaniem polać sosem.

DSC_0641

DSC_0646

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge