Sałatka ze szparagami

Sezon na szparagi dalej trwa, więc dziś podaję przepis na  sałatkę ze szparagów. Bardzo fajnie czuć w niej smak szparagowy, ma niewiele składników, a najbardziej czasochłonne w niej to obieranie szparagów.

DSC_0624

Składniki:

  • 0,5 kg szparagów (ja dałam zielone)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka majonezu (jaki lubicie)
  • 2 łyżka śmietany 12%
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół pęczka koperku świeżego
  • 1 łyżka octu (spirytusowy.10%), 1 łyżka soli, 1 łyżka – cukru do gotowania

DSC_0619

Sposób przygotowania:

Szparagi obrać ze skórki, odciąć jakieś 2 cm zgrubiałej części u podstawy. Pokroić na kawałki 2-3 cm długości. Do 2-2,5 l wody wlać ocet, dodać sól i cukier i wrzucić, gdy zawrze, szparagi. Gotować jakieś 10-15 min, najlepiej sprawdzać twardość, bo wiele zależy np. od grubości szparaga, jego świeżości. Nie należy rozgotowywać, powinny być lekko jędrne. Po ugotowaniu odcedzić na durszlaku. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Koperek drobno poszatkować. W misce wymieszać  delikatnie jajka, szparagi, koperek, przyprawy i na koniec dodać sól i pieprz. Ilość przypraw można sobie dopasować do swojego gustu. Ja nie dawałam zbyt dużo, bo akurat w tej sałatce lubię czuć smak szparagów.

DSC_0620

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge