Sałatka ze szparagami

Sezonowo czyli szparagi w innej wersji. Pomysł na ta sałatkę dostałam kiedyś od mojej koleżanki Grażyny, z którą kiedyś razem pracowałyśmy. I przyznam, że już bardzo długo jej nie robiłam, bo chyba zapomniałam. Składniki powodują to, że doskonale czuć smak szparagów. Szparagi nie są  rozgotowane, fajnie chrupią. A całość jest prosta do wykonania. Nadaje się na posiłek domowy, ale też jako dodatek do grillowanych mięs. Zapraszam 😊

DSC_0049

Składniki:

  • 1 kg szparagów (dałam zielone)
  • 5 jajek
  • 1 nieduży pęczek koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany (dałam 12%)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli (dałam himalajską)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

DSC_0040

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę (zrobiłam to przy użyciu specjalnej siateczki do krojenia).

DSC_0044Szparagi obrać, ale zostawić nieobraną część przy główkach. Pokroić na 1 cm kawałki, ale zostawiając główkę i parę cm niedaleko niej.

DSC_0042Zagotować wodę z solą i wrzucić najpierw na 2-3 minuty te kawałki poza główką, a potem dosłownie minutkę zblanszować główkę i tą część przy niej – ona jest po prostu delikatna i nie wymaga tyle czasu. Wszystko odcedzić i przelać zimna wodą, żeby przerwać proces gotowania. Taki proces powoduje, że szparagi zachowują swoją chrupkość – a przecież o to chodzi. Jajka wymieszać ze szparagami, dodać przyprawy, majonez, śmietanę i jogurt.  W wersji dietetycznej można użyć tylko jogurtu. Posypać wszystko posiekanym koperkiem.

DSC_0045

DSC_0050

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge