Sałatka z kalafiorem, na zimę

Tym razem polecam Wam ciekawą mieszankę ogórków, kalafiora i papryki. Przepis dostałam od mojego kolegi z pracy – Roberta, ładnych parę lat temu. I od tamtej pory robię. Warzywa zachowują swoja jędrność a całość ma interesujący smak.

DSC_0983

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 1 duży kalafior
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 duży seler (korzeń)

Zalewa do ogórków i warzyw

  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka soli kamiennej

Zalewa do słoika:

  • 12 szklanek wody
  • 4 szklanek cukru
  • 4 szklanki octu 10%
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 8 łyżek ziaren gorczycy

Sposób przygotowania:

Ogórki pokroić w paski (gdy są większe to na pół i dopiero na 4 lub 8 części).  Ugotować zalewę do ogórków i warzyw (z wody i soli) i zalać nią ogórki na 2-3 godziny.  Kalafiora podzielić na różyczki, paprykę i selera pokroić w paseczki.

Ogórki wyjąć, a do zalewy wrzucić warzywa na 0,5 godz, apotem odcedzić. Zagotować zalewę do słoika i przestudzić. Wszystkie warzywa ułożyć w słoikach, zalać zalewą i pasteryzować w zależności od wielkości słoika 8-15 minut.

 DSC_0981

DSC_0984

Miłej pracy! 🙂

 

You may also like

2 komentarze

  1. Wspaniały przepis, już zrobiłam kilka słoików. Zjadłam już dwa duże słoje aż mi było niedobrze i miałam rozwolnienie. Polecam.

    1. Witam :)Super, że smakuje, tylko ten efekt końcowy po przejedzeniu nie do końca przyjemny 😉 Ale przecież raz się żyje i można czasem zaszaleć! Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge