Sałatka z buraków i papryki, na zimę.

Już dawno nie robiłam tej surówki do słoika, a to dlatego, że gdy pierwszy raz, kilka lat temu, dostałam ten przepis robiłam go co rok i to w sporych ilościach – tak  smakował mi i rodzince. No i się pewnie nasyciłam, w międzyczasie doszło mnóstwo innych pomysłów, a ten odszedł w zapomnienie. Ale w tym roku wraca znów do łask, bo jest naprawdę ciekawy i smaczny.

dsc_0041

Składniki:

  • 1 kg buraków (radzę co najmniej podwoić ilość, jeśli szykujemy zapasy dla rodzinki ;))
  • 30 dag papryki czerwonej (zależy jak jest duża, bo wychodzą średnio 2 szt.)

dsc_0038Składniki na zalewę:

  • ½ szklanki octu spirytusowego 10%
  • ¼ szklanki oleju lub oliwy
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Buraki, zawinięte w folię aluminiową, piec przez 1- 1,20 godz. w termoobiegu, w 180 st. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia, a potem zetrzeć na tarce jarzynowej. Można też buraki ugotować w łupinach, ale szczerze radzę Wam pieczenie, bo smak buraka jest o wiele lepszy. Cebule pokroić w ćwierć-krążki, a paprykę w małe paseczki o dł. 1-2 cm.

dsc_0039 Do garnka dać składniki zalewy oraz warzywa, wszystko wymieszać i gotować 10 min, na małym ogniu. Gdy masa ostygnie wstawić do lodówki na 24 godz. Po tym czasie zapakować wszystko w nieduże słoiki (tzw. dżemówki) i pasteryzować przez 10 minut.

dsc_0502

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge