Sałatka „Gyros”

Niedawno kolega zapytał mnie o przepis na tą sałatkę.  Przepis już jakiś czas temu robił furorę, ale kiedy mi o nim przypomniano, postanowiłam go sobie odświeżyć, bo już daaawno go nie robiłam.  I bardzo dobrze, bo smaczek jest bardzo ciekawy, ładnie wygląda, a sałatka nadaje się na wiele okoliczności, czy to urodziny, imieniny czy na spotkanie z przyjaciółmi.  Polecam 🙂

DSC_1002

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2 średnie ogórki kiszone ( ja dałam własne, z liściem winogrona)
  • 1 świeża papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 kapusta pekińska (jakiś 1 kg wagi)
  • 1 torebka przyprawy „Gyros” ( 30 g)
  • sok z pół cytryny
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1, 5 łyżeczki soli do kapusty
  • 1 łyżeczka pieprzu do posypania warstwy papryki
  • ½ łyżeczki soli do posypania papryki i pora
  • 10 cm białej części pora
  • 2 łyżki oleju do smażenia piersi

DSC_0996

Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę (jakiś 1×1 cm) i obsmażyć  na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju i posypane przyprawą „Gyros’ – całą paczką.

DSC_0997

DSC_0998

Por i paprykę pokroić w drobną kostkę i osobno posolić. Kapustę poszatkować, dodać sól i sok z cytryny, lekko wymieszać. Kukurydzę wymieszać ze śmietaną i majonezem, dodać troszkę soli i pieprzu. W salaterce szklanej układać warstwami: mięso, ogórki, papryka, por, kukurydza ze śmietaną i majonezem. Najlepsza na następny dzień i wtedy można składniki pomieszać.

DSC_1004

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge