Ryba z brzoskwiniami – konkurentka ryby po grecku ;)

Dzień doberek 😉  Ja wiem, że już po świętach, ale w natłoku świątecznych przygotowań nie udało mi się poświecić na wpisy blogowe tyle czasu ile bym sobie życzyła i wpisać tego co robiłam i propozycji dla Was. A jeszcze do tego wszystkiego internet mi nawalał…:(  Dlatego trochę wpisów świątecznych będzie po czasie … – ale przecież mogą się przydać na kolejne święta i poza świętami 😉 Jeśli Wam się znudziła trochę ryba po grecku to proponuję dość podobną, ale  bardzo ciekawą rybę z brzoskwiniami. Też już ja robiłam wiele razy, ale niekoniecznie tylko na Wigilię. Jest pyszna…naprawdę. Dość przeciwne smaki, czyli ostry ze słodkim, kwaśny  ze słonym stworzyły przednią kompozycje, do której spróbowania gorąco Was zapraszam 😊

DSC_0319

Składniki:

  • 600 g fileta z dorsza- ja użyłam takiego ze skórą, którą odcięłam
  • 3 połówki papryk: czerwonej, żółtej i zielonej
  • 1 łyżeczka soli do ryby
  • 1 łyżeczka pieprzu do ryby
  • 1,5 cebuli
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki pasty pomidorowej (lub gęstego przecieru)
  • ½ szklanki soku z brzoskwiń ( syrop z puszki)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego i ostrej papryki do sosu
  • 1 łyżeczka soli do sosu
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia – u mnie rzepakowy

DSC_0312

Sposób przygotowania:

Rybę pokroić w kawałki szerokości jakieś  2 cm. , posolić i popieprzyć. Papryki pokroić na cienkie paski, cebulę w ćwiećtalarki,

DSC_0314a brzoskwinie w niewielką kostkę.

DSC_0315Rybę obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na lekko rumiano, odsączyć na ręczniku papierowym.  Na patelnię wrzucić cebulę i paprykę i podsmażyć aż cebula będzie szklista, a papryka jeszcze lekko twarda – al dente. Dodać przecier i ketchup oraz sok brzoskwiniowy i na koniec brzoskwinie i przyprawy.

DSC_0316Do sosu dodać rybę, poczekać aż wszystko się zagotuje … i gotowe. 😊 Smakuje lepiej, gdy się składniki, potocznie mówiąc, przeżrą- cokolwiek by to znaczyło 😉 Mi smakuje i na ciepło i na zimno.

DSC_0318

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

2 komentarze

    1. Hejka:) Cieszę się, że zainteresował Cię mój przepis. Mam nadzieję, że już spróbowałeś i się nie zawiodłeś 🙂 Daj znać jak Ci wyszło – jestem bardzo ciekawa. Pozdrawiam gorąco i zapraszam do kolejnych odwiedzin 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge