Robimy oliwy smakowe.

Nawet nie macie pojęcia jak cieszy widok takich cudnych flakoników z pyszną zawartością i smakiem, który sami możecie sobie skomponować albo skorzystać z moich pomysłów. Proponuję zrobić oliwę czosnkową, paprykową, rozmarynową, cytrynową i klasyczną – tak nazwałam taki polski typowy smak. Pracy prawie wcale, a jest czym się pochwalić na stole. Używać do sałatek, surówek, chleba, pizzy… Zachęcam do spróbowania :).

dsc_0730

Składniki:

  • 2 butelki oliwy z pierwszego tłoczenia (2 l)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 papryczka ostra
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 plaster cytryny
  • 2 liście laurowe (użyłam świeżych z drzewka laurowego)
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 20 ziarenek pieprzu czarnego
  • 20 ziarenek pieprzu białego

Sposób przygotowania:

Przygotować małe ( 300-400 ml) buteleczki. Do pierwszej  włożyć gałązki rozmarynu, do drugiej przekrojone ząbki czosnku, do trzeciej plaster cytryny pokrojony na ćwiartki, do czwartej papryczkę, do piątej tzw. klasycznej resztę składników.

dsc_0727Zalać wszystkie buteleczki oliwą i odstawić. Po miesiącu uzyskacie oczekiwane smaki.

dsc_0734

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge