Rewelacyjnie kruchy schab o niepowtarzalnym smaku ;)

Kochliwa jestem jak nie wiem;) Dziś zakochałam się w tym pieczonym schabie – przecudowny przystojniak 😉 😉 Jak spróbujecie – też podzielicie moje uczucia. Ocet balsamiczny powoduje, że mięso genialnie kruszeje i ponadto dodaje specyficznego, kwaskowatego smaku. Reszta przypraw… to strzał w dziesiątkę …a udaje mi się nie raz strzelić smakowo…taki to już mój urok 😉 I jeszcze jedno Wam powiem- jeśli trzymacie się podstawowych smaków, obawiacie się nowości, które powalają – to nie zabierajcie się za to arcydzieło – bo docenią je tylko odważni smakosze, koneserzy nieprzeciętnych dań…

DSC_0579

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości
  • 200 ml octu balsamicznego
  • 4 łyżki cebulki granulowanej lub prażonej
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka kolendry
  • 2 łyżki soli himalajskiej ( dałam różowa, grubą)

DSC_0514

DSC_0517Mięso dobrze osuszyć. W moździerzu rozbić ziele, pieprz, kolendrę i sól.

DSC_0516Dodać do mieszanki prażoną cebulkę, dokładnie natrzeć mięso i włożyć do brytfanki ( ja oczywiście użyłam żeliwnej 😉 )

DSC_0518Całość zalać octem balsamicznym i odstawić do lodówki na 48 godzin.

DSC_0520W tym czasie kilka razy mięso przełożyć. Następnie odsączyć mięso i zrumienić na  mocnym ogniu.  Włożyć znów do brytfanki i piec przez 1,5 godz. w 180 st., pod przykryciem, a potem jeszcze 20 minut bez pokrywki na podpiekaniu od góry. Idealne do obiadu, na przekąskę czy kanapkę, na ciepło i na zimno super.

DSC_0578

DSC_0580

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge