Pyszne ciasteczka z bakaliami

Są przepięknie chrupiące, z mnóstwem bakalii, których zestaw można sobie samemu skomponować; ja też troszkę od przepisu odbiegłam 😉 Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Marzeny.

Ciasteczka z bakaliami

Składniki:
250 g masła,
200 g mąki,
200 g wiórek kokosowych,
150 g cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
50 g migdałów w płatkach,
garść suszonych moreli (akurat miałam figi więc dałam),
garść rodzynek ( nie przepadam, więc dałam żurawinę),
garść ziaren słonecznika( miałam tylko w karmelu, ale dałam)
2 łyżeczki kawy prawdziwej, mielonej

Dodatkowo:

kilka łyżek miodu

skórka pomarańczowa kandyzowana

Sposób przygotowania:
Mąkę, kokos, kawę, cukier i proszek wymieszać i posiekać z masłem. Następnie wrzucić jajko, dodać bakalie , zagnieść ciasto. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć na dłoni i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec do zrumienienia w 180o przez 15-20 min.
Gorące można (niekoniecznie) posmarować miodem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Ja zrobiłam połowę ciasteczek z miodem i skórką. Jedne i drugie mi smakowały i mam nadzieję, że Wam też zasmakują.Smacznegooo!

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge