Pyszna babka z ajerkoniakiem i lukrem ajerkoniakowym :)

Babka jest niesamowita! Mięciutka, leciutka, żółciutka i aromatyczna…Sposób przygotowania nie skomplikowany. Lukier idealnie współgra z całością. Same superlatywy… ale sama się nie zrobi… niestety….Wielkanocna perełka i tyle….:)

DSC_0462

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 kostka masła – 250 g
  • ¾ szklanki ajerkoniaku
  • szczypta soli
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek

Na lukier:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki ajerkoniaku (dopasować ilość do odpowiedniej konsystencji)

DSC_0441

Sposób przygotowania:

Jaja z cukrem, cukrem waniliowym i solą ubić na puszystą masę. Masło rozpuścić i przestudzić. W trakcie ubijania dodać ajerkoniak, skórkę z cytryny i dalej ubijać. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać przestudzone masło. Masę wlać do foremek babkowych. Mi wyszła jedna średnia forma, dwie małe i jedna malutka do koszyczka ze święconką.

DSC_0446Tak wyglądały w piekarniku.

Piec 50 min w 180 st. przestudzić. Cukier puder wymieszać z ajerkoniakiem i polać lukrem babkę.

DSC_0461

Smacznegooo! 🙂

 

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge