Pulpety indycze z pomidorami, czarnuszką i szczypiorkiem – zdrowo i smakowicie ;)

Uff jak gorąco!;) W moim regionie dziś najcieplej w całej Polsce. Ale jakoś daję radę- zgrzewka wody i lód więc jest ok. A propozycja dzisiejsza to zdrowe, dietetyczne pulpety. Ich przeuroczy smak osiągnęłam dzięki dodaniu przyprawy firmy NMR – http://nmr.com.pl/,  0 nazwie ”Pomidory z czarnuszką i szczypiorkiem”. Już kolejny raz używam przypraw tego producenta, bo mają zdrowy skład i wyrazisty smak. Pomidory wyzwoliły swój lekko słodko – kwaśny smak; czarnuszka, nie dość, że ciekawie wygląda (co na widać na zdjęciu), to dodaje chlebową nutę. A szczypiorek  wieńczy to doskonałe trio.

No i oczywiście polecam skorzystanie z okazji promocji – jeśli przy zamówieniu jako hasło podacie nazwę mojego bloga- otrzymacie 10% zniżki. Warto!:)

DSC_0089

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa indyczego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli do mięsa + ½ łyżeczki do sosu
  • 3 łyżki przyprawy – „Pomidory z czarnuszką i szczypiorkiem” – NMR do mięsa+ 1 łyżka do sosu – http://nmr.com.pl/
  • 4 łyżki śmietanki kulinarnej (dałam 12%)
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku

DSC_0082

DSC_0083

Sposób przygotowania:

Do miski włożyć mięso, dodać jajo i przyprawy. Dokładnie rękoma wyrobić masę mięsną. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego – mi z tej porcji wyszło ich 12 sztuk.

DSC_0085W garnku zagotować wodę, w takiej ilości, żeby prawie przykrywała pulpety, wszystko zależy jakiego garnka użyjecie. Do wody dodać przyprawę

DSC_0080i sól oraz wrzucić pulpety. Gotować ok. 15 min. na koniec wlać śmietankę i dodać koperek. Podawać z kaszą, ryżem, purée.

DSC_0086

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge