Pstrąg tęczowy łososiowy na salsie z melona i papryki z octem balsamicznym i sosem sojowym

Przepyszne danie. Lekkie i ciekawe w smaku. Chłodna salsa ciekawie komponuje się z wyrazistym smakiem pstrąga,…który wygląda jak łosoś. Nadaje się na obiad, przekąskę, kolację.  Celowo nie przyprawiałam ryby wymyślnymi przyprawami tylko pieprzem i solą, żeby zachować jej naturalny smak. Łatwe w przygotowaniu. Smakuje też na zimno.

DSC_0985

Składniki:

  • 300- 400 dag pstrąga łososiowego tęczowego
  • 1 łyżeczka soli i ½ łyżeczki czarnego pieprzu do ryby
  • 2 kg zielonego melona
  • 2 papryka czerwona, podłużna, słodka
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka kremu z octu balsamicznego lub gęstego octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny

DSC_0973

DSC_0975

DSC_0976

Sposób przygotowania:

Pstrąga posolić i popieprzyć i odłożyć na godzinę. Melona obrać i pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Wszystko włożyć do miseczki, dodać pieprz, sos sojowy i ocet balsamiczny, wymieszać.

DSC_0979

Pstrąga ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w termoobiegu przez pół godziny w temperaturze 180 st. Rybę można polać sosem z salsy.

DSC_0981

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

2 komentarze

  1. Co prawda zamieniłem pstrąga na łososia ale i tak było pyszne. Połączenie delikatnego smaku ryby z przepyszną salsą – rewelacja. Salsa sama w sobie też bardzo dobra, można jeść bez niczego 😉

    1. Super, że znów smakowało 🙂 To jest to, co najbardziej mnie cieszy :), a jednocześnie inspiruje. Bardzo cenię sobie opinie. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge