Przepyszny gulasz z węgierską nutą…i do tego dietetyczny ;)

Witam, witam 🙂 w czwartek, który jest przed piątkiem, piąteczkiem, piątuniem 😉 Dziś danie i pyszne i ciekawe w smaku i można spożywać przy diecie – bo lekkie.  Tyle dobrodziejstwa w jednym – to przepych 😉 Mięsko doprawione duuużą ilością papryki węgierskiej, podsmażone, co zabójczo podkreśla smak. Soczystość zamknięta przez obsmażenie, trochę pikantności – chili i pieprz. Razem…wyśmienita potrawa 😉

DSC_0590

Składniki:

  • 600 g mięsa gulaszowego indyczego
  • 2 czubate łyżki papryki słodkiej węgierskiej ( ma cudny kolor i smak! J)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 strąk chilli
  • 2 łyżki soli (dałam himalajską różową)
  • 1 mała cukinia  – 10-15 cm
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oleju (dałam rzepakowy)

DSC_0574Spore kawałki mięsa gulaszowego obtoczyć dokładnie w papryce.

DSC_0577Cebulę pokroić w ćwierć plasterki, cukinię w półplasterki, a papryki w nieduże paseczki.

DSC_0573

DSC_0576Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i lekko zrumienić. Dodać cebulę i papryki, chwile podsmażyć. Dodać przyprawy, zalać wodą na wysokość całej mieszanki, dusić pod przykryciem 20 minut, a potem bez pokrywki kolejne 20 minut. Ilość wody możemy sobie sami regulować, bo każdy wie jak gęsty gulasz lubi. Podawać na ciepło z chlebem lub kaszą.

DSC_0585

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Dzięki za opinię 😉 Smakuje równie apetycznie jak wygląda. Myślę, że będzie smakować:) Zachęcam do kolejnych odwiedzin bloga i gorąco pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge