Prosty i zdrowy chleb graham z ziarnami

Dobry wieczór :)Moja koleżanka z pracy – Ola opowiadała mi ostatnio o chlebie, który piecze jej mąż ,i który bardzo jej smakuje. Oczywiście „załatwiłam” 😉 sobie przepis. Troszkę zmieniłam, jak to u mnie bywa… Wyszedł pyszny, wilgotny chlebek  – i oto mi chodziło 😉 Polecam, bo przepis jest banalnie prosty, a smak naprawdę ciekawy.

dsc_0349

Składniki:

  • 0,5 kg mąki graham
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka (dałam 3,2%)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży( 7g)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże

dsc_0346i dodatki.

dsc_0347Wszystko wymieszać – trwa to jakieś 5 minut. W trakcie mieszania i formowania małych bochenków podsypywać mąkę, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Ciasto podzielić na dwie części i uformowane chlebki włożyć do wyłożonych papierem do pieczenia dwóch małych foremek -keksówek  ( mniej więcej 20×10 cm) Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec najpierw przez 10 minut w 180 st, a potem 1,20 minut w 160 st. , na podpiekaniu góra – dół.

dsc_0348dsc_0350

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge