Proste ciasto z rabarbarem

Czy Wy też pamiętacie, kiedy jako dzieci, biegając po podwórku jadło się rabarbar maczany w cukrze ? Kwaśne to było niesamowicie…ale jakie cudowne…i jakie wspomnienia 😉 Przekazujecie te pomysły dzieciakom? Bo ja przekazałam – niech tradycja nie ginie w narodzie, hihi😊A tak w ogóle to grzechem byłoby w sezonie rabarbarowym nie upiec ciacha z rabarbarem😉 Proponuję bardzo prosty przepis, który zawsze się udaje. Pochodzi z mojego starego pożółkłego zeszytu, gdzie w składnikach znajduje się jeszcze margaryna – kiedyś tak się piekło.  Miesza się tu fajnie słodycz z kwasem. Kwaśność ciasta zależy od ilości rabarbaru. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie użyć truskawek, czereśni, jagód…

DSC_0008

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 kg rabarbaru (można więcej, jeśli ktoś lubi dużo owoców w cieście)
  • cukier puder do posypania

DSC_0999

Sposób przygotowania:

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę (1cm mniej więcej). Do miski wrzucić miękkie masło, dodać cukier i dobrze utrzeć. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na średniej wielkości blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć rabarbar i posypać cukrem waniliowym.

DSC_0001Piec w 180 st. przez 45-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

DSC_0003

DSC_0004Rabarbaru wcześniej nie posypujemy cukrem, żeby nie puścił zbyt dużo soku i nie zrobił nam się zakalec 😉

DSC_0011

DSC_0022

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge