Pomidorki i mozzarella…

Dziś prościutko i  szybciutko. Kilka składników, mało wysiłku, ale ładnie wygląda – a to przecież oczkami najbardziej jemy 😉 :)Tak ogólnie to miały być pomidory z mozzarellą tak tradycyjnie, ale wyszło troszkę inaczej. Jest to ogólnie taka przekąska znajdująca swoje miejsce na stole pośród półmisków z wędlinami, daniami na ciepło itd. Podawać polane smakową oliwą lub sosem typu winegret.

Mozzarella –   jest  ser pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania. Znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu, wytwarzany j ze świeżego mleka bawolic – samic z gatunku wół domowy lub  z mleka krowiego albo  ich mieszanki.

DSC_0030

Składniki:  (ilość zależy od półmiska i chętnych do zszamania 😉 )

  • ser Mozzarella
  • pomidory zwykłe i coctailowe
  • sałata
  • czarne oliwki
  • kolorowa papryka
  • czerwona cebula
  • oliwa smakowa lub sos winegret

Sposób przygotowania:

Pomidorki coctailowe przekroić na połówki. Talerz wyścielić sałatą. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w krążki. Ze zwykłego pomidora użyć plasterek. Wszystko układać ozdobnie na talerzu. Tak naprawdę to można w dowolny, ulubiony sposób pokroić składniki i jakiś fantazyjny sposób ułożyć.

DSC_0029

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge