Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i fetą…:)

Wielbiciele placków ziemniaczanych łączcie się! 😉 Dziś przedstawiam Wam znów to co lubię, czyli nowy smak, powstały,  w gruncie rzeczy, ze starych znanym nam już smaków. Czujemy tu smak placka ziemniaczanego, takiego rasowego, typowego, wzbogacony kwasem i chrupkością kapusty kiszonej, a feta na śmietanie to tylko kropka nad „i”. Pracy w sumie niewiele, a smaczek wyśmienity 🙂 Danie może być normalnym obiadem lub zaimponować współbiesiadnikom formą czy oryginalnością organoleptyczną 😉 Do dzieła, Kochani;)

DSC_0696

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g odciśniętej z soku kapusty kiszonej
  • ½ łyżki kminku
  • 1 jajo
  • 2 czubate łyżki mąki
  • olej do smażenia (użyłam rzepakowego)

DSC_0690

Dodatki:

  • 200 ml śmietany (dałam 12 %)
  • 150 g sera feta (dałam oryginalny grecki)
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zetrzeć na tarce na oczkach do czosnku, żeby powstały cieniutkie farfocelki 😉 ( pokazałam na zdjęciu).

DSC_0691  Na tych samych oczkach zetrzeć cebulę. Kapustę kiszoną (taką prawdziwą z solą bez żadnych kwasków i innych pierdułek;)) pokroić  na drobniejsze kawałki. Dodać jajo, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać.

DSC_0692Smażyć nakładając łyżkę ciasta na gorącym tłuszczu do zrumienienia.

DSC_0694Na wierzch dać łyżeczkę śmietany, pokruszoną fetę i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na ciepło.

DSC_0698

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Hejka! hejka! 🙂 Twoja reakcja jest zajebiście wzorcowa;) Przyznam Ci się, w tajemnicy oczywiście;), że sama nie spodziewałam się,że z tej mojej kombinacji wyjdzie coś tak pysznego, ale do odważnych świat należy, prawda? a ja nie boję się eksperymentów…na całe szczęście..Pozdrawiam, Beatko, gorąco :)i próbuj , próbuj…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge